Werkende Moeder

Op geen enkele manier ben ik van mening dat werkende moeders meer kunnen of meer doen dan niet werkende moeders..

Dat wilde ik even gezegd hebben! Ik heb zelf aan beide kanten gestaan. Ik was een vermoeide werkende moeder én een vermoeide stay-at-home moeder 😉

Werkende moeders .. Het is een inmiddels aardig genormaliseerd en ingeburgerd gegeven. Hiep Hoera voor deze ontwikkeling! Moeders nemen volop deel aan de maatschappij en leveren een bewonderenswaardige prestatie door de rol van moeder én van werknemer te vervullen. Het is prachtig om als moeder naast de nogal ambitieuze taak die het grootbrengen van kinderen heet iets te kunnen doen met nog meer talenten en ambities. Jemig, het is sowiezo al een hele prestatie dat we daar nog naar talen, maar wij vrouwen zijn sterk en wilskrachtig! Yes we can!

Werknemerschap en moederschap wordt naar mijn idee toch nog wel erg onderschat. De uitdagingen die vrouwen ervaren maakt dat werkende moeders het soms best lastig hebben. Voor moeders van kinderen in alle leeftijden is er nu eenmaal een bepaalde flexibiliteit nodig van de werkgever en daar lijken veel bedrijve jammer genoeg toch nog wel wat moeite mee te hebben.

Want, zo denkt de werkgever (uitzonderingen daargelaten); waar werknemers zonder kids onbeperkte flexibiliteit demonstreren (vooral in een prestatiegerichte werkomgeving) is eenzelfde prestatie voor werkende moeders beperkt.

Nu is de denkfout bij werkgevers dat verminderde flexibiliteit gelijk staat aan verminderde kwaliteit 

Het is waar dat moeders niet eindeloos inzetbaar zijn en dat komt feitelijk door het gezin. Maar de kwaliteit is onverminderd goed. Moeders werken keihard en zijn ongekend efficiënt. We kunnen namelijk als geen ander multitasken, een heel bedrijf (gezin) runnen en ook nog mensen in alle soorten en maten managen. MOEITELOOS!

Wij moeders zijn eigenlijk helemaal niet zo onder de indruk van al die druk op de werkvloer, het is best een verademing om eens lekker een project of 7 tegelijk te draaien in plaats van het hele gezin overal op tijd op de plaats van bestemming te krijgen, schoon gewassen, zonder gebroken brillen of plasongelukjes en met verantwoorde lunchtrommeltjes!

Je kunt je natuurlijk ook – met recht – afvragen of dat altijd inzetbaar zijn wel zo gezond is. Want een goede work-life balance wordt overal geprezen en verkondigd maar de praktijk wijst uit dat dit toch niet overal de dagelijkse gang van zaken is.

Zit je werkgever je in de weg of krijg je niet voldoende ruimte om je taak als moeder te combineren met je werk?

Zoek uit wat je rechten en je plichten zijn! Het FNV heeft een overzichtelijke site met alle informatie die je nodig hebt omtrent rechten en plichten als werkend ouder.

Liefs,

Mama Bewust

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *