Bewust omgaan met plastic

We halen het allemaal in huis. Als je om je heen kijkt zou je denken dat bijna alles van plastic is..  Supermarkt verpakkingen, opbergbakjes, boterhamzakjes, flessen water en frisdrank, bidons, het materiaal van bijna al ons kinderspeelgoed, verpakkingen, magnetronmaaltijden en nog duizend-en-een andere dingen die we in en om ons huis hebben liggen, allemaal ‘plastic fantastic’.

En hoewel plastic een makkelijk en relatief goedkoop product is, zo fantastic is het niet. Plastic heeft een duidelijke keerzijde. Moeten we niet eens serieus nadenken over de gevolgen van het gebruik van al dat plastic? Want er zijn verstrekkende gevolgen voor het milieu (de toekomst van de planeet van onze kinderen), maar ook voor onszelf en ons (toekomstige) gezin.

Er is veel informatie beschikbaar over de nadelige effecten van plastic op onze gezondheid, maar in de praktijk blijkt dat die informatie nog te veel versnipperd of onduidelijk is.

Heb jij een duidelijk beeld van wat de gevolgen zijn van het gebruik van plastic? Ik denk dat de meeste mensen deze vraag met ‘nee’ zullen beantwoorden. Want, waar vind je die informatie, wat is het effect van de schadelijke stoffen, hoe ga je verantwoord om met plastic en wat zijn dan goede en verantwoorde alternatieven?

Ik denk dat het goed zou zijn als we meer duidelijke en bondige informatie tot onze beschikking zouden hebben over de gevolgen van het gebruik van plastic. Informatie die we kunnen begrijpen zodat we een beslissing kunnen maken op basis van duidelijke feiten.

En ja, het is voor veel gezinnen waarschijnlijk te veel gevraagd om alle plastic producten te vervangen maar je kunt na het lezen van dit artikel in elk geval een keuze maken.

Want gewoon maar denken dat het wel goed komt is niet meer van deze tijd. We wachten niet meer passief af maar gaan zelf op onderzoek uit. We willen zelf kunnen evalueren of we onze plastic producten willen handhaven, minderen, halveren of totaal verbannen. Natuurlijk wil je meer weten over gezondheidsrisico’s van plastic!

Oppassen met BPA

Iedereen heeft weleens gehoord van de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën in kunststofproducten. Sinds een aantal jaren lezen we meer en meer over Bisphenol-A (BPA). Maar waarom eigenlijk? Ik ga het je hieronder in duidelijke taal uitleggen, met tips!

Bisphenol-A (BPA)

BPA is in essentie een stof die wordt toegevoegd om producten langer mee te laten gaan. De levensduur wordt dus verlengd. Dat is gemakkelijk. Als je kinderen dan voor de zoveelste keer dat speeltje op de grond kwakken of er urenlang op kauwen dan geeft dat niets, want het product is oersterk! ………

De realiteit en keerzijde van dit gemak is dat er een prijskaartje aan vast zit. In dit geval is het prijskaartje gelinkt aan onze gezondheid.

Verschillende onderzoeksinstellingen publiceerden recent alarmerende rapporten.
Hierin staat dat BPA een grote veroorzaker is van de verstoring van de hormoonbalans.

Denk aan onder andere; vroegtijdige puberteit bij vrouwen, verminderde spermakwaliteit, een toename in borst -en prostaatkanker, onvruchtbaarheid, miskramen, obesitas, diabetes type 2, allergieën en ADHD.

Hoe?

De chemicaliën komen in ons lichaam terecht door aanraking, verwarming van het plastic en het consumeren van eet en- drinkwaren die in de plastic producten verpakt worden.

Denk je dat het bij jou wel meevalt? Er zijn testen uitgevoerd op mensen om te meten hoe hoog de BPA-waarden in ons lijf zijn. Meer dan 92% van de geteste personen had meetbare hoeveelheden BPA en andere plastic chemicaliën in hun lichaam.. inclusief pasgeboren baby’s.

Recht op duidelijke informatie

Voor zwangere vrouwen is het van belang dat ze zich bewust zijn van deze feiten. In Scandinavische landen wordt bij de verloskundige praktijk duidelijke informatie gegeven over hoe je zo min mogelijk blootgesteld wordt aan BPA. Geweldig toch? Zo kun je je op alle fronten voorbereiden.

Dat zie je in Nederland jammer genoeg nog nauwelijks.


BPA verbannen uit je lijf is vrijwel onmogelijk maar minimaliseren kan zeker!
Dit kun je doen!

 • Eet zo vers en gevarieerd mogelijk
 • Warm zo min mogelijk (niets..) op in plastic verpakkingen!
 • Eet zo min ingeblikt voedsel
 • Drink zo min mogelijk drankjes uit blikjes
 • Drink zo min mogelijk uit plastic flessen
 • Smeer zo min mogelijk met crèmes en bodylotion. Tenzij de crème uit een glazen potje komt. Alternatief? Olijfolie, kokosolie. Op je lijf en je gezicht? Ja, dat kan! 😉
 • Gebruik bamboe drinkbekers voor je kinderen
 • Gebruik drinkglazen voor jezelf
 • Lucht je huis zo veel mogelijk
 • Check verpakkingen. Elke plastic verpakking heeft een code. Staat er code 3, 6 of 7 op? Laten staan! Plastic met code 1, 2, 4 en 5 zijn verstandigere keuzes (mits niet opgewarmd!)
 • Lees etiketten en verpakkingen
 • Kies voor BPA vrije producten indien beschikbaar

Hoe gaan jullie thuis om met het gebruik van plastic? Heb je zelf ook tips?
Misschien wist je niet wat de gevaren waren, hoe verandert dit bericht jouw kijk op wat je in huis hebt aan plastic en hoe je het nu gebruikt?

Ik ben super benieuwd!

Liefs,

Mama Bewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *