Jij en je gezin bewust met water

Wil je bewust en duurzaam je huishouden runnen? Dat hoeft niet direct groots. Water bespaar je al snel en dat levert direct voordeel op voor je portemonnee en vooral voor onze aarde.

Ons waterverbruik bedraagt per persoon per dag gemiddeld 120 liter. Het meeste water verbruiken we onder de douche, met het poetsen van onze huizen en bij het doortrekken van de wc’s.

Het grote voordeel maar tevens ook het nadeel van ons water is de lage prijs. In vergelijking met de rest van de wereld is ons water namelijk best goedkoop en dat maakt de drempel om nog maar wat langer te douchen wel wat lager.

Als het je dus alleen om de financiële  besparing te doen is dan is die motivatie misschien niet voldoende.

Wat wel voldoende motivatie moet opleveren is de te behalen besparing op energie. Om ons water zo heerlijk schoon te krijgen moet behoorlijk wat gedaan worden. En dat vergt best veel van het milieu.

Het reinigen van ons water wordt steeds ingewikkelder door allerlei viezigheid uit de chemische industrie en de verwachting is dat schoon drinkwater in de toekomst schaarser en duurder zal worden. Alle reden om bewust en duurzaam om te gaan met ons water.

Om te helpen bij het besparen van water staan hieronder een aantal tips die je zullen helpen!

Tip 1: Afwasmachine of met de hand?

Afwassen met de hand is, als je het goed doet, zuiniger.. Let dan wel op dat je een afwasbak vult met water en niet de kraan laat lopen terwijl je afwast. Ook is het verstandig om ecologisch verantwoord afwasmiddel te gebruiken (bijvoorbeeld het ecologische afwasmiddel van Klok. deze gebruik ik sinds kort zelf. Prima afwasmiddel en gewoon in de supermarkt te koop. In theorie zou je na de afwas het water ook nog eens voor je tuin kunnen gebruiken.

Tip 2: de heilige graal: Douchen…

Als je iedere dag een minuut korter zou douchen dan kan dat al flink schelen.
Je kunt de douche ook even kort uitdraaien als jezelf staat in te zepen. Des te aangenaam is het om daarna weer te genieten van de warme straal.
Zeep je in met natuurlijke sopjes. O.a. Green Jump heeft heerlijke zeepjes en sopjes voor onder de douche.

Tip 3: In bad? Think twice..
Het is verstandig om niet te vaak het bad vol te laten lopen. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je ongeveer 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter… just saying 😉

Tip 4: Waterbesparende douchekop

Google eens wat info over een waterbesparende douchekop. Wie weet is het iets voor bij jou thuis! De kwaliteit van het douchen zal er niet minder om zijn en je bespaart bijna 4 liter per minuut in vergelijking met een normale douchekop.

Tip 5: Let op lekkende kranen

Dit lijkt niets uit te maken maar een druppelende kraan kan zo duizenden liters  water verspillen.. zonder dat er iets mee gedaan wordt. Dat is gewoon niet nodig.

Tip 6: Toilet

Leer jezelf en je gezin aan om de kleine knop te gebruiken bij het doortrekken, die spaarknop bespaart de helft van het water.  (Wel grote knop gebruiken bij een ‘groooote boodschap’.. )

Wij plassen vaak zonder door te trekken (thuis). Je kunt prima een paar plasjes wachten. Dat scheelt een hoop in waterverbruik! Trek dus gewoon minder door.

Vervang een oud toilet door een nieuw toilet. Een oud toilet heeft meestal twee keer zo’n grote stortbak. Dat is dus twee keer zoveel schoon drinkwater (!!) onnodig weggespoeld.

Zie je? Het is niet zo ingrijpend als je denkt.
Met kleine aanpassingen maak je echt al een groot verschil.

Heel veel succes met deze tips!

Liefs,

Mama Bewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *